ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΘΝ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Οικοσελίδα | Επικοινωνία

 Το σχολείο μας 

Ιστορικό
Φωτογραφίες
Προσωπικό
Σύνδεσμoς Γονέων
Δραστηριότητες

  Οι τάξεις μας

Α'  τάξη
Β'  τάξη
Γ'  τάξη

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ομιλοι

 Εθνάρχης Μακάριος

Βιογραφικό Σημείωμα
 Πορεία Αγάπης
 Παναγιά

  Χρήσιμες Ιστοσελίδες

www.netkids.com
www.imeakia.gr
www.anazitisis.gr


 

Από μαθήτρια της Γ΄ τάξης                                                             ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας

Το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσάς βρίσκεται σε ύψος 1148 μέτρα  και ιδρύθηκε το 1152 από τον ερημίτη  Ιγνάτιο. Οι Τούρκοι το ονόμαζαν «τσιαμπλί μοναστέρ» δηλαδή μοναστήρι των πεύκων. Βρίσκεται 43 χιλιόμετρα  βορειοανατολικά της Πάφου και  25 ½ χιλιόμετρα  νότια του Σταυρού της Ψώκας, του όμορφου δασικού σταθμού της επαρχίας.

Σύμφωνα με κάποιο θρύλο, ο Ιγνάτιος ζούσε στο βουνό που λεγότανε Κρεμαστή. Μια μέρα είδε ασυνήθιστη φωτιά στην ακρογιαλιά της Πάφου. Αισθάνθηκε τότε μια παρόρμηση να πάει εκεί να δει περί τίνος πρόκειται. Διαπίστωσε πως  επρόκειτο για την εικόνα της Παρθένου Μαρίας που, όπως πίστευε, ήταν η περίφημη θαυματουργός  εικόνα της Ισαυρίας της  Μικράς Ασία. Ο Ιγνάτιος συμπέρανε πως θα πρέπει να είχε ριχτεί   στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας και παρασύρθηκε από τα κύματα ως τις ακτές της Κύπρου. Μετάφερε την εικόνα στη σπηλιά του αλλά τότε η Παρθένος του έδωσε οδηγίες να κτίσει μικρό μέρος προσκυνήματος της εικόνας στην κατωφέρεια του βουνού Ρογιά (ρόδι) όχι πολύ μακριά από τη σπηλιά του. Με την πάροδο  του χρόνου η σημασία του μέρους αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να έχει 20 μοναχούς, 15 διάκους και 30 δόκιμους. Επιπρόσθετα ιδρύθηκε σχολή για την εκπαίδευση των νέων των γειτονικών χωριών. Αλλά χρόνια δυστυχίας, διωγμοί και εγκατάλειψη άφησαν τα  ίχνη τους πάνω στο μοναστήρι. Εντούτοις οι προσπάθειες ορισμένων ηγουμένων και οι γενναιόδωρες εισφορές των κατοίκων της Πάφου και  φίλων στο εξωτερικό, βοήθησαν να επανακτήσει το μοναστήρι, σε μεγάλο βαθμό, την προηγούμενη του θέση.

Ανάμεσα στα πολλά κειμήλια, εικόνες και διακοσμήσεις μέσα στην εκκλησία, δυο είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ο χρυσοκέντητος επιτάφιος, ένα ρωσικό κέντημα  με την επιγραφή «Ο επιτάφιος θρήνος του  Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού αφιερώθει επονομαζόμενη της Χρυσορροϊατίσσης παρά του ελαχίστου ιερομόναχου Νεόφυτου εις μνημόσυνον αυτού αιώνιο κατά  το έτος το σωτήριο 1797». Το άλλο είναι χαλκογραφία που έγινε το 1801 από τον Ιωάννη Κορνάρο, διάσημο εικονογράφο από την Κρήτη, που εικονίζει την ιστορία του Ιγνάτιου και της εικόνας, που πιστεύεται πώς ήταν μια από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς.

Ο σημερινός Ηγούμενος Πανιερότατος Διονύσιος είναι η μεγαλύτερη αυθεντία στην Κύπρο στην συντήρηση εικόνων.

Μέρα γιορτής : 15 Αυγούστου.

        

 

        

 © Γυμνάσιο Εθν. Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς,   Σχολική Χρονιά 2012-2013

Σχεδιασμός και Ενημέρωση Ιστοσελίδας Καθηγητής Πληροφορικής Γιάννης Σωτηριάδης